căutare personalizată
Harta Italia - Obiective turistice Italia

Italia

 

 

Italia, oficial Republica Italiană (Repubblica Italiana), este o ţară aflată în peninsula Italiană din sudul Europei şi în două din cele mai mari insule din Mediterană, Sicilia şi Sardinia. Italia are graniţă pe uscat în nord, învecinându-se cu Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia. Statele independente San Marino şi Vaticanul sunt enclave în interiorul peninsulei Italiene, şi Campione d'Italia este o enclavă italiană în Elveţia.

 

 

Italia a fost leagănul multor culturi europene, ca cea a Etruscilor şi Romanilor, şi mai târziu a fost locul de naştere al Universităţii, a Renaşterii care a început în Toscana şi s-a răspândit în întreaga Europă, a Omului Vitruvian, a ştiinţei şi astronomiei moderne, a heliocentrismului şi a Operei. Capitala Italiei, Roma, a fost centrul civilizaţiei Vestice timp de secole. Italia a posedat un imperiu colonial din a doua jumătate a sec.XIX până la mijlocul sec. XX.


Azi, Italia este o republică democratică şi o ţară dezvoltată, a 8-a din lume în ceea ce priveşte calitatea vieţii. Este membru fondator a ceea ce azi este U.E., semnând Tratatul Romei în 1957, şi este membru fondator al Organizaţiei Tratatului Nord Atlantic NATO. Este membru a G8, deţinând al 7-lea nominal GDP din lume, şi este deasemenea stat membru a Organizaţiei Economice de Dezvoltare şi Cooperare (OECD), a WTO, Consiliului Europei şi a Uniunii Vest Europene şi a  Iniţiativei Central Europene. Italia este un stat Schengen. Are un buget de apărare pe locul 8 în lume şi contribuie cu armele sale nucleare la NATO.

 

 

Etimologie


Originea cuvântului Italia, provenind din latină, este incertă. Potrivit unei explicaţii, termenul a fost împrumutat de Oscan Viteliuz din greacă însemnând "ţinutul vitelor tinere" (latinescul "vitulius" înseamnă "viţel", Umb vitlo însemnând tot "viţel") Taurul era un simbol al triburilor italiene sudice şi a fost adesea descris împungând lupul roman ca simbol al Italiei libere în timpul Războaielor Samnite.


Numele de Italia a fost dat la început doar unei părţi din ceea ce este acum Italia Sudică conform lui Antiohus al Siracuzei, partea sudică a peninsulei Bruttium (Calabria modernă). Dar, în timpul său Oenotria şi Italia au devenit sinonime, şi numele a fost dat şi celei mai mari părţi a Lucaniei. Încetul cu încetul grecii au început să extindă folosirea numelui de "Italia" la o regiune mai mare, dar după cucerirea romană termenul s-a extins asupra întregii peninsule.

 

Obiective turistice Italia

 

Cauta un hotel in Italia

Vezi Italia pe harta Europei

 

  
Linkuri utile
Meteo in Italia
Guvern in Italia
  
  

© HartaEuropa.com                                                      HartaEuropa homepage