căutare personalizată

Muzica in Italia

 


De la muzica folk la cea clasică, muzica a jucat mereu un rol important în cultura italiană. A dat naştere operei şi a fundamentat tradiţia muzicii clasice.
Instrumentele asociate cu muzica clasică, incluzând pianul şi vioara, au fost inventate în Italia, şi multe din formele muzicii clasice au predominat ca simfonia, concerto, sonata, care îşi au rădăcinile în inovaţiile muzicii italiene a sec. XVI şi XVII.


Cei mai celebri compozitori italieni includ compozitorii renaşterii: Palestrina şi Monteverdi, compozitorii baroci: Alessandro Scarlatti, Corelli şi Vivaldi, compozitorii clasici: Paganini şi Rossini, şi compozitorii romantici: Verdi şi Puccini. Compozitorii italieni moderni ca Berio şi Nono s-au dovedit importanţi în dezvoltarea muzicii experimentale şi electronice.

În timp ce tradiţia muzicii clasice încă se menţine pe un loc puternic în Italia, dovadă fiind faima numeroaselor opere, La Scala din Milano, şi San Carlo din Neapole şi interpreţi ca pianistul Maurizio Pollini şi tenorul Luciano Pavarotti. Italienii nu apreciază mai puţin strădania pentru scena muzicii contemporane.

Introdus la începutul anilor 1920, jazzul a prins rădăcini în Italia, şi a rămas popular în ciuda politicilor culturale anti-americane ale regimului fascist. Azi, cele mai notabile centre ale muzicii de jazz din Italia includ Milano, Roma şi Siocilia.

Mai târziu, Italia a devenit promotoriul mişcării rock-ului progresiv în anii 1970 cu orchestre ca PFM şi Goblin.


Azi, muzica pop italiană este reprezentată anual de Festivalul de muzică de la San Remo, care a servit ca inspiraţie pentru competiţia cântecului Eurovision şi Festivalul celor Două Lumi din Spoleto. Cântăreţi ca Andrea Bocelli, Laura Pausini (câştigătoare a Premiului Grammy) şi Eros Ramazzotti au câştigat recunoaştere internaţională.

 

 

Muzica in Italia

  
Linkuri utile
Meteo in Italia
Guvern in Italia
  
  

© HartaEuropa.com                                                      HartaEuropa homepage