căutare personalizată

Literatura italiana

 


Baza limbii italiene moderne a fost pusă de poetul florentin Dante Alighieri, a cărui operă importantă. Divina Comedie, este considerată una dintre cele mai de frunte lucrări literare produse în Europa în timpul Evului Mediu.


Există o mulţime de figuri literare în Italia: Giovanni Boccaccio, Giacomo Leopardi, Alessandro Manzoni, Torquato Tasso, Ludovico Ariosto şi Petrarca, a cărui bine-cunoscută formă de expresie, sonetul, s-a născut în Italia.


Filozofi proeminenţi includ pe Giordano Bruno, Marsilio Ficino, Niccolo Machiavelli, şi Giambattista Vico.


Reprezentanţi ai literaturii moderne şi laureaţi ai Premiului Nobel sunt: poetul Giosue Carducci în 1906, scriitorul realist Grazia Deledda în 1926, autorul teatrului modern Luigi Pirandello în 1936, poeţii Salvatore Quasimodo în 1959 şi Eugenio Montale în 1975, satiricul şi dramaturgul Dario Fo în 1997.


În ceea ce priveşte teatrul italian, te poţi întoarce pe urmele lui până la tradiţia romană care a fost puternic influenţată de greci: aşa cum s-a întâmplat cu alte genuri literare, dramaturigii romani au avut tendinţa să adapteze şi să traducă de la greci. De exemplu, Fedra lui Seneca s-a bazat pe cea a lui Euripide, şi multe comedii de-a lui Plautus au fost traduceri directe din opera lui Menander. În timpul sec. XVI şi până în sec. XVIII, Comedia dell'arte a fost o formă a teatrului de improvizaţie, şi încă se joacă şi azi. Trupe de actori ridică o scenă în aer liber şi produc amuzament sub forma jongleriei, acrobaţiei şi mai tipic pentru ei, piese umoristice bazate pe un repertoriu de personaje stabilite, cu o istorioară schematică, numită canovaccio.

 

 

Literatura italiana

  
Linkuri utile
Meteo in Italia
Guvern in Italia
  
  

© HartaEuropa.com                                                      HartaEuropa homepage